Archief

Movies that Matter: Film + Q&A

Movies that Matter & OPEN presenteren: 'They Will Have To Kill Us First' (Mali) + gratis Q&A

OPEN gaat deze zondag een bijzondere samenwerking aan met Movies that Matter (Den Haag, 18 t/m 26 maart). Speciaal voor deze editie wordt 'They Will Have to Kill us First' in het Kijkhuis vertoond. Maak na de filmvertoning kennis met een strijdlustige, Malinese activiste Fadimata ‘Disco’ Walet die de hoofdrol vertolkt in de film over het verbod in Mali om muziek te maken. Ook Mali-expert Prof. Dr. Wouter van Beek sluit aan bij deze Q&A om meer licht te schijnen op de politieke situatie in Mali.

De film vertoont het verhaal van muzikanten die strijden voor hun vrijheden. Muziek is een van de belangrijkste vormen van communicatie in Mali. Hier werd een verbod opgelegd toen op een nacht in 2012 islamitische extremisten een gebied overnamen ter grootte van UK en Frankrijk. Muzikanten legden niet hun instrumenten neer, maar vochten juist terug. Dit gevecht escaleerde en hulp van buitenaf was hard nodig. Damon Albarn’s Africa Express project bracht westerse en Afrikaanse musici met elkaar in contact. Samen treden zij nu op op internationale podia. 

Interview

Fadimata 'Disco' Walet Oumar is een bekende zangeres en een door de VN erkende humanitaire en uitgesproken activist. Disco organiseert optredens in haar vluchtelingenkampbasis in Burkina Faso en is een voortdurende steun voor muzikanten in ballingschap. Voertaal: Nederlands/Frans.

Kunt u niet bij deze filmvertoning aanwezig zijn? Op 22 maart om 15u00 wordt de film nogmaals vertoond door het African Studies Centre Leiden in de faculteit der Sociale Wetenschappen. Fadimata is ook hier in eigen persoon aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Regisseur 
Johana Schwartz 

Acteurs 
Fadimata 'Disco' Walet Oumar, Starring Khaira Arby, Songhoy Blues, Moussa Sidi 

Trailer

 

Toegangsprijs

€7,- (i.p.v. €9,-). De Q&A is achteraf in de zaal van het Kijkhuis en is gratis toegankelijk.

Start

14.00 u / Kijkhuis