Programma

Van Stockum

Lezing Douwe Draaisma

Op zondagmiddag 30 oktober bezoekt Douwe Draaisma Van Stockum Boekverkopers Leiden voor een lezing over zijn nieuwe boek Als mijn geheugen me niet bedriegt. De lezing begint om 14.00 uur, en na afloop is ruimte voor vragen en een signeersessie. 

Wat doet het met je herinneringen als je pas op oudere leeftijd te horen krijgt dat je een andere biologische vader hebt dan je altijd dacht? Wat gebeurt er in je geheugen als aan het licht komt dat je bent bedrogen door een geliefde en het tot je doordringt dat het bedrog al een tijd gaande is? Wat verandert er in je herinneringen aan een vriend of een dierbare als later blijkt dat deze een ernstig delict heeft gepleegd? 

Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden. Wat je pas op latere leeftijd begrijpt of te weten komt kan je levensverhaal van het ene moment op het andere van gedaante laten veranderen, als een kussen dat een stomp krijgt om het een passende vorm te geven.
Wat heeft al dat herschrijven en herzien te betekenen voor de betrouwbaarheid van onze herinneringen? En gáát het wel om die betrouwbaarheid? Kunnen herinneringen elkaar op verschillende momenten in je leven tegenspreken en toch beide waar zijn? 

Douwe Draaisma (1953) is hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Universiteit van Groningen. Hij is de auteur van alom vertaalde, gekende en geprezen werken alsWaarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Vergeetboek, De heimweefabriek,Ontregelde geesten, De dromenwever en De metaforenmachine. 


Tijd en locatie

14.00 uur / Boekhandel Van Stockum, Breestraat 113, 2311 CL, Leiden 

Toegang is gratis. Aanmelden kan via [email protected]